Agenda

Zie verleden, heden en toekomst door de ogen van A3…

Archief

Agenda’s

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Waarschuwingsstelsel sirene test / #Luchtalarm – dit is een noodgeval! / #AlarmEuropa / #Ballenalarm

mei 6 @ 12:00 - 12:02


In heel Nederland klinkt op elke eerste maandag van de maand om 12:00 het luchtalarm, in juni en december wordt tevens een NL-Alert testbericht verstuurd naar mobiele (GSM) telefoons.

Het luchtalarmsysteem werd oorspronkelijk tijdens de Koude Oorlog opgezet in het kader van de civiele verdediging. In Nederland werd in 1993 besloten het te vervangen door een moderner systeem. Het principe bleef echter gelijk: sirenes die in een bepaald gebied de bevolking konden waarschuwen bij grote calamiteiten. Ook de maandelijkse testen, die aanvankelijk na de val van de muur in 1989 waren stopgezet, werden hervat. Verspreid over het hele land staan er ongeveer 4278 sirenes, die draadloos en onafhankelijk van elkaar aangezet kunnen worden vanuit de alarmcentrale van de regionale brandweer. De bevolking is van tevoren geïnstrueerd om in het geval dat de sirene afgaat naar binnen te gaan, ramen en deuren te sluiten en radio of televisie aan te zetten. Op de aangewezen calamiteitenzenders kan de overheid verdere aanwijzingen geven, bijvoorbeeld dat een gebied geëvacueerd zal worden.

Extinction Rebellion maakt er met de actie Luchtalarm – dit is een noodgeval! telkens met kleurrijke vlaggen en banners een mooi maar bloedserieus moment van. Met deze actie wil Extinction Rebellion NL aandacht vragen voor de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis en duidelijk maken dat het al vijf over twaalf is. Sluit je voor een paar minuten aan bij deze actie en laat zien dat je ook vindt dat de overheid in actie moet komen om een leefbare toekomst voor ons en onze kinderen te waarborgen. Kom langs en doe mee! Iedereen is welkom. Neem borden mee, we delen tijdens de actie ook patches uit waarmee we onze boodschap kunnen uitdragen.

‘Het Ballenalarm‘ is een ludieke actie waarmee de Stichting Zaadbalkanker vraagt om extra aandacht voor zaadbalkanker, ook wel teelbalkanker genoemd. Het idee is dat mannen op de eerste maandag van de maand om 12:00 – als de maandelijkse alarmsirenes loeien – hun teelballen checken, en dit elke maand opnieuw. Dit moet leiden tot de vroegtijdige ontdekking van zaadbalkanker, de meest voorkomende kanker bij mannen tussen de 15 en 40 jaar.

Links:
crisis.nl

Klimaatalarm Amsterdam : Thema van deze actie is deze maand “Cruiseschepen”

Klimaatalarm: voor dood liggen in het Nederlands Openluchtmuseum

Gegevens

Datum:
mei 6
Tijd:
12:00 - 12:02
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Locatie

Nederland
Nederland + Google Maps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA ImageChange Image

Ga naar de inhoud